Zdravím, potřeboval bych poradit pár ůdajů k motoru K 750.
Mezera u pístních kroužků?
Vůle na ventilech?
Předstih? +popis funkce páčky předstihu? (Zatím elektronické zapalování nechci)
Jaké oleje lijete do motoru, převodovky a převodky? ( vše repasované, takže čisté bez usazenin)
Těsnění tyčky spojky, dá se něčím nahradit, nebo se musí sehnat originál? Ještě mne napadlo vyrobit tyčku novou s osazením na obyčejný okroužek.
Do jakého až průměru se dají brousit válce?
Motor K750
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Re: Motor K750
Take zdravim!
Ja myslim ze vse potrebne je v prirucce (ke stazeni tusim na strankach ural.cz)
Jinak co se tyce odpovedi:
Mezera pistnich krouzku - tento dotaz nechapu. Myslis vuli v zamku v zastavenem stavu?
Vule na ventilech - prirucka tusim rika oba ventily 0,1mm, ja delam tak, aby merka 0,15 sla ztuha a 0,1 tak normalne (takova spise jistota, funguje mi to spolehlive). Zkousel jsem i vyfuk 0,2 ale uz to klapalo.
Predstih - funkce je velmi primitivni, nebot tam neni zadna regulace (podtlakova), takze pri startu si packou stahnes predstih do HU, pak vratis zpet na zakladni (ten tedy z hlavy nevim, ale obecne byva tak 35°, samozrejme +-)
Oleje - do motoru davam 5W-40 (takovej lepsi nez do traktoru za 60kc/litr - byl v akci), do prevodovky a doazdu PP90 (aspon mi to pak tolik netece na zem)
Tesneni spojky jsem zatim neresil
Prumer valce zakladu je 78mm a pak vybrusy po 0,25mm. Videl jsem pisty do prumeru 79,5mm.
Ja myslim ze vse potrebne je v prirucce (ke stazeni tusim na strankach ural.cz)
Jinak co se tyce odpovedi:
Mezera pistnich krouzku - tento dotaz nechapu. Myslis vuli v zamku v zastavenem stavu?
Vule na ventilech - prirucka tusim rika oba ventily 0,1mm, ja delam tak, aby merka 0,15 sla ztuha a 0,1 tak normalne (takova spise jistota, funguje mi to spolehlive). Zkousel jsem i vyfuk 0,2 ale uz to klapalo.
Predstih - funkce je velmi primitivni, nebot tam neni zadna regulace (podtlakova), takze pri startu si packou stahnes predstih do HU, pak vratis zpet na zakladni (ten tedy z hlavy nevim, ale obecne byva tak 35°, samozrejme +-)
Oleje - do motoru davam 5W-40 (takovej lepsi nez do traktoru za 60kc/litr - byl v akci), do prevodovky a doazdu PP90 (aspon mi to pak tolik netece na zem)
Tesneni spojky jsem zatim neresil
Prumer valce zakladu je 78mm a pak vybrusy po 0,25mm. Videl jsem pisty do prumeru 79,5mm.
- hipik634-750
na tu spojku davam dva vetsi o-krouzky
vule - 0,1 od oka, musi se trosku hejbat, ale ne hodne (mala vule, ale nenulova, za tepla) ... to pak poznas
krouzky jsem nikdy nezkousel, tipuju jako u jawy
olej viz kolega, 10w-40, 5w-40, M6A, M8AD, PP90 nebo PP6
jestli se na valce ptas ne jako opravu ale zvysovani vykonu, tak se na to vyser a kup ohc motor
vule - 0,1 od oka, musi se trosku hejbat, ale ne hodne (mala vule, ale nenulova, za tepla) ... to pak poznas
krouzky jsem nikdy nezkousel, tipuju jako u jawy
olej viz kolega, 10w-40, 5w-40, M6A, M8AD, PP90 nebo PP6
jestli se na valce ptas ne jako opravu ale zvysovani vykonu, tak se na to vyser a kup ohc motor
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
-
romanovic24
Diky za rady.
Tu prirucku jsem nasel, ale neumim azbuku. Nasel jsem i vykresy motoru na M72, tak tam jsem par veci vykoukal.
Tu vuli krouzku jsem myslel v drazce, na vykresu je psano 0,04-0,08. Me krouzky maji vuli 0,45, ty slabsi. Poslilal mi je dodatecne, takze na nic.
Meril jsem vybrusy a maji 78,53 oba stejne.
Asi koupim od Fapeka cele pistni sady, jelikoz nevim odkud tyhle pisty jsou.
Vykon zvedat nechci, mam tu valce a jeden je dost vybehany, tak jestli pujde jeste brousit.
Jeste jsem se chtel zeptat na utahovaci moment hlav motoru?
Tu prirucku jsem nasel, ale neumim azbuku. Nasel jsem i vykresy motoru na M72, tak tam jsem par veci vykoukal.
Tu vuli krouzku jsem myslel v drazce, na vykresu je psano 0,04-0,08. Me krouzky maji vuli 0,45, ty slabsi. Poslilal mi je dodatecne, takze na nic.
Meril jsem vybrusy a maji 78,53 oba stejne.
Asi koupim od Fapeka cele pistni sady, jelikoz nevim odkud tyhle pisty jsou.
Vykon zvedat nechci, mam tu valce a jeden je dost vybehany, tak jestli pujde jeste brousit.
Jeste jsem se chtel zeptat na utahovaci moment hlav motoru?
- hipik634-750
0,45 je podle me koruzek o vybrus mensi, nejlepsi zmerit rozpěrkou, jestli jsou sisaty a vylitany nebo jen vetsi. pisty neres, az to budes davat na vybrus, tak stejne dostanes nove i s krouzky od brusice (napr. Padalik). vybrus toho zmizi hodne, dost vybehany je relativni.
azbuku se nauc ! taky jsem musel
ona casto pomuze uz jen transliterace (prepis do latinky, je na to nastroj) a google to pres translator myslim umi i z fotky prelozit.
azbuku se nauc ! taky jsem musel
-------------
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
-
romanovic24
Hipik, asi to spatne pisi, tech 0,45 je hrk krouzku ve spare v pistu, ne spara mezi konci krouzku pri vlozeni do valce. Pak to zere olej a funguje jak pumpa na olej
Rozperku myslis dutinomer? To jsem do tech starejch valcu ani nedaval, jeden trochu vyreznul a pak zase jezdil.
Rozperku myslis dutinomer? To jsem do tech starejch valcu ani nedaval, jeden trochu vyreznul a pak zase jezdil.