M72-demontáž pružin z kluzáků

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Jirka-hk

M72-demontáž pružin z kluzáků

Nový příspěvek od Jirka-hk »

prosím o radu.: Jak sundám pružiny ze zadních teleskopů M72, aniž bych musel zničit kryt, který je mezi kluzákem a pružinou???
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
Boldrik-1945

Re: M72-demontáž pružin z kluzáků

Nový příspěvek od Boldrik-1945 »

Čau Jirko toto téma tu někde už řešili.Musíš hledat
Yamaha virago xv 750
Čz 175-standart 25B r.v.1938
K-750 r.v.1960
Jirka-hk

Dík, hledal jsem, ale jedinej to popisoval fapeko, jako rozříznout a svařit, nebo vyklepat (vyšroubovat) přes malou dirku co je v dole v krytu. .... jenom zkoušim, jestli někdo nepřišel na lepší způsob. troje kluzáky mám rozdělaný, ale poslední držej jak Helvítská víra a zrovna jak na potvoru maj pěkný kryty... řezat je až to poslední...
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
arno77

Nový příspěvek od arno77 »

Ahoj,
no vtip je v tom, že musíš nějakým způsobem dokázat, abys mohl trochu otočit tou krytkou tak, abys ji nastavil přesně na místo, kde končí pružina a nějakým tvrdším trnem dokázal přímo na konec pružiny udeřit tak abys jí uvolnil.
Snadno se to říká o to obtížnější je to ve skutečnosti. Je to však jediný způsob jak dostat ty díly od sebe bez větší újmy, aniž bys musel krytku řezat.
Nesmysl je snažit se pružinu volným koncem upnout a kluzákem se snažit otáčet a pružinu z kluzáku "odšroubovat"- akorát se to víc utahuje ve smyslu že pružina zmenšuje svůj průměr a zvyšuje tření mezí jí samotnou a kluzákem. Nepomůže ani "rázové zatížení".
Chce to trpělivost, možná odstranit zažranou barvu, rez, nečistoty, promazat... zkoušet otočit.
je to podobná drbačka jako když se člověk snaží na kostru sedačky dostat novou gumu, kdo to dělal, ví ;)
M-72
Jirka-hk

.....týden namočeno, zkoušel jsem i ohřívat,ale nakonec pomohl až radikální řez. Za pět minut bylo hotovo... :?
Teď už jen zase svařit do původního stavu...
.... na jinou cestu jsem nepřišel...
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

To my víme ,když nepomůže odmočení a vyklepaní přes dírku tak se musí udělat radikální řez :( ,ale čekali jsme na tebe kdy ty už ten radikální řez uděláš :lol: :D
Ještě si na soustruhu stáhni kulatinu na přesný vnitřní průměr té krytky a použij to jako kalibr při sváření toho řezu krytky,potom to zavař, vybrus zvenku,zevnitř a ten kalibr tam "nakladívkuj" a budeš to mít znovu jako od maminky :P
Jo a změř si ty pružiny jestli mají stejnou výšku ........já měl rozdíl 1,5cm :shock:
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Nedávno jsem dělal GO zadních kluzáku a jak jsem viděl tu pružinu zarostlou rzí v te krytce ,tak jsem říkal to v životě normálně nepovolím budu muset zase řezat :( . Vzal jsem sikovky do pazur že to aspon zkusím povolit a ejhle šlo to úplně super povolit nemožné se stalo možným :D
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
Vici

Nový příspěvek od Vici »

Taky jsem nakonec musel řezat a svařovat. A dokonce jsem takhle nasadil i novou krytku na kardan. :D
M-72, 1952
Odpovědět