arno77 píše:no já mám informaci, že pro civilní trh byly Emky od roku 52, čili od tohoto roku jste si ji koupit mohli v obchodě. Do této doby to byla výsada pouze pro armádu. Čili bylo by možné, že barvy kromě zelené mohly být i hned po roce 52 včetně, ale tak moc jsem zatím nepátral. Sám jsem měl ročník 52 v zelené. Jinak jsem se kdysi bavil na jednom srazu s jedním majitelem a ptal jsem se jej v jakých barvách emky byly. Tento mi tvrdil, že byly v zelené, červené, modré černé a pak hnědé, nebo pískové. Všechny tyto barvy jsem na emkách viděl, ale zda-li byly všechny origo nemohu potvrdit.
Přesně tak, Emka je vlastně válečný motocykl okopírované a upravené R71 pro potřeby ruské armády. Proto do roku 1950 nikdy nebyla představena na volném trhu. Poté již teoreticky "koupit" šla - ale jen například pro spojenecké státy pro potřeby armády, milicí atd. Určitě si ji ale jen tak někdo nemohl normálně koupit.
Až od roku 1955 kdy už se Emka zmodernizovala a situace se trochu zlepšila, bylo sice "prodáno" asi 8500ks motocyklů, ale byly stejně registrovány v armádě a v případě války by byly zabaveny...
viz:
http://debian-multimedia.org/motocikly-sssr/m-72.html