klika

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
serpico-3

Re: klika

Nový příspěvek od serpico-3 »

Jo, taký mám jednu a mám ji jako historický artefakt , ke které vyberu ten pravý karter, kde se jí bude líbit. Jen furt tu podložku nemám. A jen otázka, potřebuji výhledově sklíčko s rantem na sajdu, ale všude mají jen pochromované..Copak vojenská motorka byla v chromu, k.rva? :)
arno77

Nový příspěvek od arno77 »

serpico-3 píše:otázka, potřebuji výhledově sklíčko s rantem na sajdu, ale všude mají jen pochromované..Copak vojenská motorka byla v chromu, k.rva? :)
No budeš se divit, ale byla.
A to dokonce i rámeček světla a další blbosti co bys na vojenské M-72 nečekal, i za války! :shock:
M-72
František Buřval

Nový příspěvek od František Buřval »

po výměně najeto 4200km ,na srazu dostal motor záhul ,to jaký točky snese jsem hledel
serpico-3

Nový příspěvek od serpico-3 »

Arno 77, tos mi ale překvapil, Němci se smáli amíkům, že mají stříbrná letadla, která jsou vidět v odlescích slunce, a hle, sověti nachromují rámečky světel..Viděl jsem pár origo motorek /LM,ČSLA/ ale tohole jsem si nevšiml..A když už se divím, nevíš náhodou, zda uchycení rámečku světla na sajdu /kus plíšku se závitem v tom tubusu/je v jiné poloze u emky a BMW? :)
Jirka veteran
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jirka veteran »

Dobrý den pánové,jsem tu nový a tahle věc ohledně praskání klik mě zajímá.Nepraskají klikovky jen na Dněprech,praskají všude ovšem že tady je to asi častěji,jenže Dněprů je málo a tak je to velké procento.Zajímá mne zda můžete potvrdit nebo vyvrátit,že ta klika praskne vždy tam jako na obrázku.Nejde mi o to,zda je to levý nebo pravý válec,ale zda je ten lom vždy na kraji,nebo se třeba rozlomí i uprostřed čepu.
Dneprstein

Nový příspěvek od Dneprstein »

Co vím klika praskne vždycky tady. Jedním problémem je materiál (nebo nesprávná technologie jeho zpracování), druhým problémem je, že i podle výkresů má na přechodu čepu být nabroušený rádius. Ten tam ovšem v naprosté většině případů není, bo se na to Ivan prostě vykašlal...
Jirka veteran
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jirka veteran »

Můžu s naprostou jistotou tvrdit,ze za to může ten chybějící radius. Jak tam je malý vždy praskne,zvlášť u uložení na třikrát,nebo tak jak to je tady.
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Tak další rupla klika na MT 11 po ujetí 9800km od výroby.
Jen podotknu ,že to jelo bez oleje,přidřel válce a po dolití oleje s tím ještě dojel 100km domu.
Po rozebrání vypadla klika na zem :D
Šálky jsou krásné a není znát žádné opotřebení,takže asi hlavní důvod ulomení toho čepu byl v přidřeném válci.
Motorka je v perfekním stavu a nikde nebylo znát nějaké opotřebení dílů
DSC01855.jpg
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
drumbas

Nový příspěvek od drumbas »

krasne těžitko
mirec

Nový příspěvek od mirec »

Zdravím vás kolegové!
Jak to tady tak ctu,tak to vypada,ze prasknutí klikovky je akt,který nevyhnutelne dříve nebo později přijde.
Proto se ptam těch, kteří to už zazili,jak to v probiha v praxi. Při představě, ze si to frčím 80tkou a stane se to,tak následek musí být asi fatální. Mám moto bez sajdy a pokud by se motor aspoň chvíli nedotáčel,abych sahnul po spojce a okamzite se zakousnul,tak to musí skončit kotrmelci,atd...atd...
Jinak na mého Dněpříka nedam dopustit...
Zdarec a dík za vaše postřehy.
Jirka-hk

Nový příspěvek od Jirka-hk »

..Taky mi praskla. Dokonce jsem s tím dojel ještě cca 15km. Motor totálně ztratil výkon, nešel o moc víc než na volnoběh a trošku v něm cvakalo... Stalo se to za jízdy- z ničeho nic to přestalo jet a doma mi docela dlouho trvalo, než jsem přišel na to, co se stalo.
... u každého se to může projevit jinač...
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
fapeko
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od fapeko »

Dle meho nazoru ta klika nikdy nepraskne hned ,ale postupne se nalomuje v tom nejslabsim miste kdy to je provazeno i ztratou tlaku mazani v tom unavovem zlomu. No a potom to je jen otazka casu kde se to prvne sekne ,jestli ve valci nebo na klice.
Novou kliku uz mam objednanou ,tak doufam ,ze se majitel uz bude o motorku nalezite starat
Dněpr moto servis Ostrava
Opravy motocyklů M72,Dněpr,Ural
773035554
fapeko@seznam.cz
Honda Wanderer

Nový příspěvek od Honda Wanderer »

Já jsem na rozsypanou kliku najel ještě minimálně 80km, než jsem zjistil, že je vlastně něco špatně. Teda jelo to divně, motor běžel všelijak, ale dokud jsem držel plnej plyn, furt to něco dělalo.
Don't give in without the fight!
jarda_na

Nový příspěvek od jarda_na »

Díky za podporu :-) Mám vše po GO mimo kliky, někdo jí přede mnou brousil měla 3 výbrus, vypadala dobře:-)
Blok to prý přežije:-)hi hi hi
Koukám na tachometr a 41 tis km
Davy
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Davy »

Co nejaky napady na prevenci tohodle problemu? Unavovej lom v tom miste ma dve priciny. Koncentrace napeti, ktery prekracuje cyklicky mez unavy, cimz dojde ke zmenam ve strukture a nakonec k lomu. Ta mez je dana materialem, coz je druha pricina. Material neovlivnime, takze jedine v maximalni mozny mire snizit koncentraci napeti. Napadlo me nechat ty cepy (u kliky ktera je v tom rohu podbrousena) o neco zbrousit, navarit novej material, nabrousit tvar jakej ma bejt s radiusama, nacementovat, prebrousit a novy saly. Takovou opravu nabizi hodne firem. Ale netusim jestli by to nebylo z blata do louze, jestli by se tim navarenim nezmensila mez unavy toho puvodniho materialu. Evidentne tam moc rezerva neni.
Davy
Dněpr MT11 r.v.2001
davidovo.hys.cz
Odpovědět