Převodovka Ural 750 ne herzog

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Michal

Re: Převodovka Ural 750 ne herzog

Nový příspěvek od Michal »

Ivo píše:Tak jelikož jsem na to měl konečně čas, tak jsem převodovku opět rozdělal. Vymezil jsem znovu veškeré vůle, na krokovacím mechanismu jsem zmenšil vůli z cca 4mm na 1mm vše několikrát zkontroloval a ejhle, ono to řadí a dokonce tak, jako nikdy :) V čem byl problém? Asi v tom krokování, ale opravdu nevím.
Mohu se zeprat, v čem jste v tom mechanismu vymezoval vůle? Prohlížel jsem to, vydlička od řadičky má na čepu krokovací západky vůli půl milimetru (čep 8mm-, vydlička 8,5mm), vlastní krokovací západka má rozsah pohybu asi 2mm, z toho něco málo dělá asi půlmilimetrová vůle čepu, na kterém ta západka drží. Ono v té převodovce má půlmilimetrovou vůli snad úplně všechno, co se nějak vzájemně hejbe, aniž by to bylo opotřebené. Zřejmě velká mechanická rezerva pro výrobní nepřesnost.

Zbytek, tedy ten plech, na kterém drží západka a o který zabírá, mi drží na spoji s hřídelí kulisy naprosto bez vůle, dokonce bych řekl, že s přesahem, protože mi ty hřídele nejdou od sebe rozpojit rozumnou silou.

Nicméně není mi zatím jasné, jakým způsobem má vůle krokovacího mechanismu vliv na zubové spojky - na neochotu zubových spojek zapadnout do sebe. Ta vůle krokovacího mechanismu zcela jasně způsobuje to, že řadící páka má dlouhý krok.
By my deeds I honor him, flat twin.
Michal "Potápka" :-)

Днепр 650 Молодежный Чоппер (КМЗ-8.157.022) 2002г.
Урал 750 Спортсман (2WD) 2005г.
Odpovědět