M72 Staré středy kol (bez "květáku")

Řešíte problém? Jak na to?
Pravidla fóra
Technické záležitosti Dněprů, Uralů, Káček a eMek.
Jan Tupý

M72 Staré středy kol (bez "květáku")

Nový příspěvek od Jan Tupý »

Zdravim vsechny kolegy, jsem tu nove a mam hned jeden dotaz, chci na eMce vymenit "kvetaky" za stare typy stredu, ty stredy se jeste daji sehnat napr. cinske, nebo origo nekde po burzach,ale nevim,jestli neni potreba vymenit i ostatni komponenty jako napr. osova tycka, lozisko,pakny,nebo snad cele viko a timto se chci zeptat,jestli nekdo neprodava stredy nebo cela kola, dobre bych zaplatil. Diky za odpoved
M72(1957)
Harley Davidson XL1200 USA(2005)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
serpico-3

Re: M72 Staré středy kol (bez "květáku")

Nový příspěvek od serpico-3 »

Je to stejné, já mám také ty staré, ty květáky se montovaly jestli se nepletu po roce 1960..Kdyby se ti dostal střed do ruky s hrubými drážkami, dej vědět, to je na BMW a to sháním já. Jinak jsem je viděl na vet.servrech a na Aukru..Ještě jsou a je to hezčí..Ale je to riziko, jeden jsem koupil nakoplý, druhý svařený se středem, pak jsem koupil celé kolo, ale drážky byly utočeny na soustruhu a pak jsem koupil celé shnilé kolo na blint za 2000 kč , že je z BMW a poštou jsem dostal šrot, že bylo vidět zkrz ráfek a byla to emka..Ale ty zátky za ložiskem se mi hodily.. :)
Jan Tupý

Hmmm, je to riziko takhle pouzity, dnes se mi ozval pan na mail,ze je schopny sehnat nove cena okolo 2000kc/stred,coz me uklidnilo,ze aspon nove delaji v replikach. Taky na Ural Zentrale nabizeji,jen nevim,jak to maji s odeslanim do zahranici. No pro me je taky dulezity vedet,ze proste pasuji do vika brzdice a vzadu do diferaku,za tuto otazku dik. Jinak myslim,ze kvetaky davali uz driv, nekdy kolem 56.roku myslim.
M72(1957)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
Jirka-hk

Nový příspěvek od Jirka-hk »

Aloha...
Záleží co tam máš za květáky. Jsou dva druhy- s malým ložiskem a s velkým ložiskem. pokud máš s malym, tak ti na přední kolo bude stačit ofrézovat brzdový čelisti a vypodložit brzdový buben a dostaneš to tam- vzhledově nic moc, ale funguje. Pokud máš s velkym ložiskem, tak ti nebude pasovat ani dopředu ani dozadu a dozadu budeš muset sehnat obal převodu...
Nejlepší je sehnat buben i s komplet brzdovym štítem. Jinač co máš proti "květákům". jestli na tvoje moto patří, tak si to dobře rozmysli, protože uměle zestařených je docela dost...
Jinač květáky mohly být už v 52" na M72m...
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
Jan Tupý

Aha? No ted z hlavy nevim,co tam je za loziska, muzes upresnit v mm/cm aspon priblizne? Abych mel predstavu. No ja nemam proti kvetakum,co se funkcnosti tyce, skoro nic,jen se mi tam vubec nelibi a zestaruju kvuli KVH,ale hlavne se mi ty stary stredy proste libi.
M72(1957)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
Jirka-hk

velké cca 65mm, malé cca45mm. velký brzdový štít a zadek mají po obvodu cca 1cm rantl...,
DNĚPR 11-1974, DNĚPR19-1993,3ks M72-????, a spousta dalších samohybných vejhyklů
arno77

Nový příspěvek od arno77 »

četl jsem soudruzi váš rozhovor, pane kolego "Jan Tupý"
ty máš M-72?
K tomu zestařování.. Nejprv napiš co máš za ročník emky, jestli máš vysoký blatník a jestli tam chceš dávat nízký, nebo jen chceš přehodit kola. Protože, jestli tam máš květáky, a skutečně chceš dát hladké bubny, určitě bude lepší sehnat štít na kulatý buben co tam patří, než nějak podkládat, či soustužit nebo brousit štít na květák. Ten prodej a kup určitě ten na hladké bubny. Viděl jsem nedávno štít co patří na květáky na hladkém bubnu, a opravdu to nevypadá moc pěkně, to už je pak dobastleno úplně moc.
Jinak štít na kulatý buben má ještě záchyt reakce na spodním pravém kluzáku, kde je navařeno takové Učko, za nějž se zachytává, což v případě novějšího štítu je řešeno rovnou zaklesnutím hliníkového rádiusu rovnou do kluzáku.
Proto jsem se ptal, jestli máš nízký blatník, kde toto je, nebo máš vysoký
A jinak květáky v dvaapadesátém na emce to je nesmysl, navíc M-72M (modernyzovaný) není ročník 52,
nýbrž až rok 55. to jen tak pro upřesnění ;)
Hoď sem Honzo fotku ať se můžeme pokochat a uvidíme aspoň jak nejlépe na to :)
M-72
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

ja mam uplne naky uchylny kolo na sajde http://hipik634.rajce.idnes.cz/dnepr/#IMAG1872.jpg je cca o 2 cm uzsi a vypada na pulbuben. z ceho je, to netusim. samozrejme, ze jsem ho pichl a rezerva se nedala pouzit ...
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
arno77

Nový příspěvek od arno77 »

hipik634-750 píše:ja mam uplne naky uchylny kolo na sajde http://hipik634.rajce.idnes.cz/dnepr/#IMAG1872.jpg je cca o 2 cm uzsi a vypada na pulbuben. z ceho je, to netusim. samozrejme, ze jsem ho pichl a rezerva se nedala pouzit ...
To vypadá hodně zajímavě, vynalézavost lidí opravdu nezná mezí :D
pěkná kuriozitka ;)
M-72
hipik634-750

Nový příspěvek od hipik634-750 »

ja myslim, ze je to mkovej stred dovařenej, ale je to jen bomnenka, jinak by to muselo bejt jedine bawo
-------------
КM3 К-750М р.1967 Хиппр - уникальная передвижная мастерская
Jawa 634 boeing r.1973 Bojing
Jawa 559/18 sport r.1964 Bílá
Jawa 353 r. 1956 vráček
---
місцевий VIP
serpico-3

Nový příspěvek od serpico-3 »

Ona ta historiografie je poměrně nespolehlivá. Mluvil jsem s chlapem, který hlídal nákladní vlak s naloženými emkami z naší armády, který s nimi jel do šrotu, a tak si nějaké díly ukradl a lampasák pár známým shodil za úplatek i emku celou. A kdykoliv jsem viděl vojenské emky, poopřípadě LM , květáků jsem si nevšiml, ale samozřejmě jsem neviděl všechny fotky..Já osobně když vidím, co vše se prodává a nazývá emkou, musím se smát. V tom bordelu, v kterém ty motorky vznikaly, je to většinou svačinářka z továrny povídala.Já osobně za emku považuji motorku s půlbubny, velice podobnou své předloze. M 72 m je již trochu hodně rusko novátorská.Je to jako s tankem T54 a T54M, které jsem opravoval na vojně, už to není T54 a ještě to není T55.. Je to mezityp..Samozřejmě, je to jen můj názor ..
Kompletních motorek,kde člověk může říci, který rok je vyrobená, je velice málo..U rusů to bylo v armádě spotřební zboží a ani nevěděli, kolik jich mají. :)
Ale je to vlastně i dobrodružství, pořádně nevědět, jak to opravdu bylo..
Jan Tupý

No jasne, nejake fotky sem dam, pokusim se dnes, jinak mam eMku 1957, teda aspon je to udane v papirech,ale odpovida to tomu, plus dneprackou zpatecku. Ma to vysokej blatnik a nizkej blatnik uz je ve vyrobe, musel sem na vidle navarit nove uchyty blatniku a ty stare puvodni budu s generalkovanim celych vidlic odrezavat pryc. Takze pokud chapu dobre bude jeste trochu problem,co se vika brzdice na hladke bubny tyce, s upravou zachytu na kluzak,ale to snad nebude tragedie. Dalsi dotaz: clovek se snazi usetrit kazdou korunu, tak bych rad pouzil rafky z kvetaku, je to mozne, sedi tam ty diry na draty? A co se zadniho vika naboje tyce,tak je to presne toto, na hladke bubny? http://www.ural-zentrale.de/product_inf ... trieb.html
M72(1957)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
Jan Tupý

Jinak co se te historie tyce,tak bych v tom nehledal moc vedu, ta motorka neni vzhlůedove moc slozita,a jak si ji clovek pohledem clovek precte,tak zhruba pozna ,o jake obdobi se jedna, da se to srovnat s manualem s te doby. Ty kvetaky dostavali pozdni eMky naprosto standartne(bohuzel pro me :)
M72(1957)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
Jirka-hk

..Ráfky jsou stejný, zadek z odkazu je z urala- na kyvnou vidlici. Dej foto mota -jinač nevíme, o jakém stroji je řeč...

Sorry, jestli jsem zamotal historii, mám však za to, že na m72m(55-59) už byla vpředu kyvná vidlice a buben hliník, a ty květáky mě nikam nepasují- po upozornění jsem hledal a nenašel- jinač ja je mám na eMce z 54...
Jan Tupý

Ja se spletl,myslel jsem toto http://www.ural-zentrale.de/product_inf ... Cemec.html

Jinak toto tedy taky schanim.
M72(1957)
Jawa 250 (1960)
Stadion 2 x
Odpovědět